Палеологовият синодик в славянски превод Print
Заглавие:      Палеологовият синодик в славянски превод
BookID:      616
Автори:      Иван Билярски
ISBN-10(13):      978-954-07-3602-0
Издател:      УИ "Св. Климент Охридски"
Издание:      първо
Брой страници:      120
Език:      Bulgarian
Оценка:      0 
Корица:      cover
Описание:     

Книгата представлява първо изследване и издание на текста на Синодика в Неделята на Православието според славянския му препис в ръкопис от Библиотеката на Румънската академия (BAR, Sl. Ms., 307). Това дава възможност за нов поглед към произведението, който променя из основи някои наши представи за неговата история и преводи в славянските страни.

За първи път се идентифицира Палеологов вариант на Синодика в славянска ръкописна версия: досега се смяташе, че такива са само старопечатните издания на текста в Киев, Лвов и Москва от XVII век. Текстът съдържа елементи, които дават важни исторически сведения за духовния живот на православните народи през XIV век.

Иван Александров Билярски е роден на 1 юли 1959 г. Завършва право, а след това и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1989 г. защитава първия си докторат в Института по история, БАН, където работи и досега. През 2009 г. става доктор на науките с тема за юридическата терминология в средновековна България. От 2011 г. е професор в същия институт. Преподава правна история в Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ от 2000 г. Публикувал е 15 книги на български, френски и английски език. Основните научни интереси на Иван Билярски са в областта на политическите и държавни доктрини, нормативността и институциите. Особен е неговият интерес към работа с ръкописи и издаване на текстове. Работил е в най-големите хранилища на средновековни ръкописи и документи във Ватикана, Света гора, Патмос, Йерусалим, Букурещ, румънските манастири в Северна Молдова и Буковина, Париж и др.