Cyrillomethodiana

портал за кирилометодиевистика

Последни новини

Девети международен колоквиум по старобългаристика

Девети международен колоквиум по старобългаристика, 28-30.08.2023 г. От 28 до 30 август 2023 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски“ ще представи деветото издание на Международния колоквиум по старобългаристика, който беше възстановен през 2019 г. след двайсет и пет годишно прекъсване.

В колоквиума, който ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, са заявили участие трийсет и осем изтъкнати изследователи от десет държави – България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша, Сърбия, Холандия и Чехия. Струва си да се отбележи, че трима от тях са почетни доктори на нашата Алма матер – професорите Уилям Федер, Александър Наумов и Марк Гелер. Доклад ще изнесе и монсеньор Франческо Браски – директор на отделението по славистика към Академия Амброзиана, Милано, и заместник-директор на едноименната библиотека. Едно от заседанията на колоквиума ще бъде посветено на 100-годишнината от рождението на големия приятел на България, известния славист и българист проф. Рикардо Пикио, за когото Софийският университет и Българската академия на науките организират и специална възпоменателна вечер на 31.08.2023 г. от 17.00 часа в Централното управление на БАН.

И двете събития се осъществяват с финансовата подкрепа на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Електронни версии на Идеографски диалектен речник на българския език

Корица Идеографски диалектен речник на българския език

Както вече публикувахме, през месец май 2021 г. от печат излезе вторият том на уникалния „Идеографски диалектен речник на българския език“ със съдействието на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Сега, първият и вторият том на речника могат да бъдат изтеглени свободно от сайта на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ в PDF формат.

ИДЕОГРАФСКИ ДИАЛЕКТЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, том I, А-Д

ИДЕОГРАФСКИ ДИАЛЕКТЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, том II, Е-М

Осми международен колоквиум по старобългаристика

Осми международен колоквиум по старобългаристика, 31.08-02.09.2021 г. В периода 31 август - 2 септември 2021 г. ще се проведе Осмия международен колоквиум по старобългаристика, който се посвещава на деветдесетата годишнина от рождението на проф. Донка Петканова, бивш директор на Колоквиума и основател на катедрата по кирилометодиевистика.

Събитието се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като част от Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (ННП КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

Програмата на Осмия международен колоквиум по старобългаристика може да намерите тук:

Трейлър на новия филм „Пътят на светлината“

Трейлър на филма Пътят на светлината

Само в YouTube-канала на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ можете ексклузивно да гледате трейлъра на новия филм „Пътят на светлината“. Филмът ще бъде излъчен премиерно на 24 май 2021 г. от 12:30 ч. по БНТ1, а един час по-късно ще бъде достъпен и в канала ни в YouTube. Филмът е създаден по идея на проф. Анна-Мария Тотоманова, режисиран е от Иван Радев и произведен от фирма IvanRadev Studio.

Връзка към трейлъра на филма.