Cyrillomethodiana

портал за кирилометодиевистика

Последни новини

Електронни версии на Идеографски диалектен речник на българския език

Корица Идеографски диалектен речник на българския език

Както вече публикувахме, през месец май 2021 г. от печат излезе вторият том на уникалния „Идеографски диалектен речник на българския език“ със съдействието на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Сега, първият и вторият том на речника могат да бъдат изтеглени свободно от сайта на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ в PDF формат.

ИДЕОГРАФСКИ ДИАЛЕКТЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, том I, А-Д

ИДЕОГРАФСКИ ДИАЛЕКТЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, том II, Е-М

Осми международен колоквиум по старобългаристика

Осми международен колоквиум по старобългаристика, 31.08-02.09.2021 г. В периода 31 август - 2 септември 2021 г. ще се проведе Осмия международен колоквиум по старобългаристика, който се посвещава на деветдесетата годишнина от рождението на проф. Донка Петканова, бивш директор на Колоквиума и основател на катедрата по кирилометодиевистика.

Събитието се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като част от Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (ННП КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

Програмата на Осмия международен колоквиум по старобългаристика може да намерите тук:

Трейлър на новия филм „Пътят на светлината“

Трейлър на филма Пътят на светлината

Само в YouTube-канала на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ можете ексклузивно да гледате трейлъра на новия филм „Пътят на светлината“. Филмът ще бъде излъчен премиерно на 24 май 2021 г. от 12:30 ч. по БНТ1, а един час по-късно ще бъде достъпен и в канала ни в YouTube. Филмът е създаден по идея на проф. Анна-Мария Тотоманова, режисиран е от Иван Радев и произведен от фирма IvanRadev Studio.

Връзка към трейлъра на филма.

Идеографски диалектен речник на българския език

Корица Идеографски диалектен речник на българския език

В навечерието на най-българския празник, денят на нашите първоучители светите братя Кирил и Методий с огромно удоволствие ви съобщаваме, че със съдействието на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ беше издаден вторият том на уникалния „Идеографски диалектен речник на българския език“.

Изданието излиза девет години след публикуването на първия том и съдържа речникови статии за буквите от Е до М. Томът беше подготвен под редакцията на проф. Василка Радева, която е и автор на голяма част от речниковите статии. В създаването на речника участват и проф. Тодор Бояджиев, проф. Владимир Жобов, доц. Дарина Младенова и Георги Колев. С нетърпение очакваме третия том на това изключително издание!